Artikels

PARAMEDISCHE PRAKTIJK

WIJNENDALE - TORHOUT

MANUELE THERAPIE      KINESITHERAPIE      LOGOPEDIE     

Artikels ivm onze cursussen ?

Op mijn laatste bijscholing kregen we van onze docent een 'take home message'. Een belangrijke les voor onszelf, maar ook belangrijke informatie die we met onze patiënten moesten delen.  Dit spoorde me aan om deze boodschap ook direct mee te geven, omdat het vele misverstanden en onnodige angst voor bepaalde pathologiën kan meebrengen.LOW BACK PAIN (lage rugpijn)

Dit artikel werd een wereldwijde hype op sociale media! Het is zeker terecht dat dit onder de aandacht gekomen is. Het bespreekt 15 'misverstanden' over lage rugpijn.

   

 1. Lage rugpijn komt vaak voor en is normaal : > 95% van de bevolking wereldwijd heeft een periode in zijn leven rugpijn. De meeste lage rugpijn is het gevolg van spanning en de prognose van herstel is super (< 2 weken). Enkel een zeer kleine groep krijgt langdurige pijn.
 2. Scans zijn zelden nodig:  Bij < 5% van de scans is er daadwerkelijk belangrijke informatie te zien. Een korte consultatie  (anamnese naar pijn, symptomen en medische voorgeschiedenis) toont aan of een scan nodig is.
 3. Scans geven vaak niet de oorzaak weer van onze lage rugpijn: Veel scans geven vaak de oorzaak van onze rugpijn niet! Scans bij mensen met GEEN rugpijn toont aan dat 90% artrose heeft, 52% een bulging heeft, 28% een hernia en 38% artritis.
 4. Lage rugpijn wordt niet veroorzaakt door 'iets dat verchoven of verdraait is' 
 5. Bedrust helpt niet : De eerste 1 à 2 dagen na een letsel moet je je activiteiten (heffen, tillen...) vermijden, maar je moet wel ACTIEF blijven (dit wil zeggen alles binnen de pijngrens blijven uitvoeren). Langdurige bedrust veroorzaakt langdurige pijn!
 6. Veel lage rugpijn wil niet zeggen dat er veel schade is: Pijn is afhankelijk van verschillende factoren zoals angst, gezondheidstoestand, vorige ervaringen van pijn... Eenzelfde letsel bij 2 verschillende personen kan een andere pijnbeleving geven.
 7. Operaties zijn zelden nodig: slecht bij een zeer kleine groep is een operatie noodzakelijk. Het merendeel kan de pijn controleren door actief te blijven in het dagdagelijkse taken. Het resultaat van een operatie is vaak niet beter dan oefentherapie/rugschool.
 8. Boekentassen zijn veilig en geen oorzaak van lage rugpijn bij kinderen: Er is geen verband tussen lage rugpijn en het gewicht van de boekentas. Wat wel een invloed heeft is de gedachte/overtuiging en invloed van ouders over de angst van een zware boekentas.
 9. De perfecte zithouding bestaat niet: rechtop zitten is niet voor iedereen pijnloos, beter is om te variëren in houding (zit, stand...) dan eenzelfde houding aan te houden.
 10. Heffen en vooroverbuigen zijn veilig: vooroverbuigen kan pijnlijker zijn bij lage rugpijn, maar vooroverbuigen/heffen zijn normale beweging in ons dagdagelijks leven en moeten uitgevoerd worden! Dit zijn uiteindelijk goede bewegingen om de rug sterker te maken.
 11. Weinig bewegen helpt niet op lange termijn: in de acute fase van lage rugpijn mag kan bewegen pijnlijk zijn. Hierna moet je gradueel oefeningen opbouwen. Het kan zijn dat je na een periode van lage rugpijn 'anders' beweegt, daarom mag je niet lang beweging vermijden.
 12. Slechte slaaprust beïnvloed lage rugpijn: weinig slaap -> meer stress -> vermoeid gevoel -> minder bewegen -> rugpijn
 13. Stress, gemoed en angst beïnvloed lage rugpijn: door pijnloos te bewegen verminderd angst, stress en relaxeren we geleidelijk 
 14. Oefeningen zijn veilig en goed: bewegen = relaxatie van spieren + verindering van pijn + versterkt onze weerstand... Alle beweging is goed, als je je er goed bij voelet (wandelen, trappen doen, fietsen...) Stijfheid na het uitvoeren van oefeningen wil niet zeggen dat je schade hebt toegebracht, het is te verklaren omdat de spieren gevoeliger zijn da normaal
 15. 'Chronische' lage rugpijn kan beter worden: door op verschillende niveau's te werken (slaap, stress, beweging...) kan lage rugpijn gecontroleerd worden en kan je toch voor lange periode pijnvrij bewegen.


Bron: 15 things you didn't know about back pain by Mary O'Keeffe (University of Limerick), Dr Kieran O'Sullivan (University of Limerick), Dr Derek

Griffin (Tralee Physiotherapy Clinic)

Paramedische praktijk

Manueel Therapie - Kinesitherapie - Logopedie

 

Paramedische praktijk gelegen in het centrum van Wijnendale - Torhout.

 0472 72 44 95 of 0498 20 76 71

Consciencestraat 6A,

8820 Torhout - Wijnendale

Copyright © All Rights Reserved