SPORTKINESITHERAPIE

SPORT KINESITHERAPIE

TRX suspension training - Core Stability 

 

Het principe van een suspension trainer is een touw met twee handvaten dat men ergens rond hangt. Je neemt de handvaten vast of steekt je voeten erin, en je kan beginnen trainen. Een suspension trainer maakt dus gebruik van het eigen lichaamsgewicht in combinatie met de zwaartekracht.

 

Welke eigenschappen kan je trainen ?

Spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, balans, mobiliteit, flexibiliteit en rompstabiliteit (core stability).

BOSU training - Airex - Theraband training - Kettlebell


We maken ook gebruik van verschillende trainigsapparatuur (waar meestal het eigen lichaamsgewicht  de weerstand is).


Voorbeelden zijn BOSU bal, airex matjes, kettlebells en verschillende gradaties theraband.

Behandeling van sportletsels - preventie - trainingsadvies

 

We werken vanuit verschillende behandelmogelijkheden (hands on: eventueel dry needling/ manuele therapie) of hands off zoals oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur, braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelingen. We trainen zowel sportspecifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. 

Taping: kinesiotaping en taping

 

Er zijn verschillende behandeltechnieken om de kinesiotape op de huid aan te brengen. Men maakt gebruik van spier-, ligament en mobiliserende technieken. Na het aanbrengen van de kinesiotape wordt de huid iets opgetild waardoor de bloedcicurlatie rondom het aangedane gebied wordt verbeterd, de druk wordt verlaagd en de pijn wordt verminderd.  

Tevens zal de kinesiotape de functie en houding verbeteren. Door de aangebrachte kinesiotape krijgt de hersenen informatie, waardoor automatisch de stand van het gewricht wordt aangepast. De behandelmethode met kinesiotape zal er voor zorgen dat de houding wordt verbeterd en de klachten aanzienlijk verminderd wordt.

Kortom, kinesiotape zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie, voert vocht af, ondersteunt en corrigeert de houding en stimuleert het herstel.

Flowin friction training 

 

Deze functionele training maakt gebruikt van het lichaamsgewicht in combinatie met horizontale frictie. Voeten, knieën, onderarmen of handen kun je plaatsen op de pads.Hoe meer druk je zet op de pads, hoe groter de weerstand wordt. De wrijving ontstaat in de tegenovergestelde richting van de beweging en aangezien wrijving een remmende kracht is, zal de beweging vertragen.

 

Core stability en eindstandige bewegingsamplitudo’s zijn de primaire voordelen van het oefenen met deze tool. De eindstandige posities maken hiervan ook het ideale hulpmiddel bij stretching. Het helpt in het ontwikkelen van een grotere core stability om sterker, sneller en meer explosief te worden.

Dankzij de wrijving is er nauwelijks impact wat deze trainingstool voordelig maakt voor patiënten met recentelijke letsels of gewrichtsaandoeningen (vb. artrose of reumatische aandoeningen).

Sportspecifieke Training


Enkele voorbeelden van een sportspecifieke training met behulp van een minimum aan materiaal:

 Enkele sporten worden hier besproken en tevens wordt wat dieper ingegaan op het spiergebruik bij deze specifieke sporten.

 

                                                                                  FIETSEN


  • Bilspieren: Gluteus Maximus

Deze spieren worden voornamelijk aangesproken bij duwt op je pedaal. Een goede kracht in deze spier voorkomt druk en pijn in je onderrug en knieën tijdens het fietsen. Voornamelijk voor personen die veel bureau werk doen is het belangrijk om deze spieren op te bouwen in kracht.


  • Hamstrings: Semimembranosus en Biceps Femoris

Actief tijden de ‘pull – up’ fase van het fietsen.


  • Quardriceps: Vastus Medialis, Rectus Femoris en Vastus Lateralis

Deze spieren worden het meest getraind door het fietsen en leveren het meest kracht in het eerste kwadrant van de pedaalslag (12u tot 5u) = als je je voet naar beneden duwt.


  • Kuitspieren: Gastrocnemius Medialis en Lateralis en Soleus

De worden het meest aangesproken bij een sterke neerwaartse kracht op de pedalen.


  • Scheenbeenspieren: Tibialis Anterieur

Actief van 6u naar 9u in de pedaalslag.

Andere spiergroepen die worden aangesproken (balans/evenwicht):

  • Biceps en triceps in je armen / Deltoids in je schouders / Buikspieren die je 'core' vormenTips en tricks:

Wil je je buikspieren extra gebruiken = neem een paar heuvels in je route.


Beenspieren trainen naast fietsen = step ups = opstappen op een bankje eventueel met extra gewicht in je handen (zie figuur 2)


Voordelen van fietsen: spieropbouw, biologisch leeftijd zakt, kans op hart- en vaatziektes en diabetes type 2 zakt, je slaapt beter, gewichtsverlies…