MANUELE THERAPIE KINESITHERAPIE LOGOPEDIE
TRX suspension training - Core Stability
Het principe van een suspension trainer is een touw met twee handvaten dat men ergens rond hangt. Je neemt de handvaten vast of steekt je voeten erin, en je kan beginnen trainen. Een suspension trainer maakt dus gebruik van het eigen lichaamsgewicht in combinatie met de zwaartekracht.
Welke eigenschappen kan je trainen ?
Spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, balans, mobiliteit, flexibiliteit en rompstabiliteit (core stability).
BOSU training - Airex - Theraband training - Kettlebell
We maken ook gebruik van verschillende trainigsapparatuur (waar meestal het eigen lichaamsgewicht de weerstand is).
Voorbeelden zijn BOSU bal, airex matjes, kettlebells en verschillende gradaties theraband.
Behandeling van sportletsels - preventie - trainingsadvies
We werken vanuit verschillende behandelmogelijkheden (hands on: eventueel dry needling/ manuele therapie) of hands off zoals oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur, braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelingen. We trainen zowel sportspecifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau.
Taping: kinesiotaping en taping
Er zijn verschillende behandeltechnieken om de kinesiotape op de huid aan te brengen. Men maakt gebruik van spier-, ligament en mobiliserende technieken. Na het aanbrengen van de kinesiotape wordt de huid iets opgetild waardoor de bloedcicurlatie rondom het aangedane gebied wordt verbeterd, de druk wordt verlaagd en de pijn wordt verminderd.
Tevens zal de kinesiotape de functie en houding verbeteren. Door de aangebrachte kinesiotape krijgt de hersenen informatie, waardoor automatisch de stand van het gewricht wordt aangepast. De behandelmethode met kinesiotape zal er voor zorgen dat de houding wordt verbeterd en de klachten aanzienlijk verminderd wordt.
Kortom, kinesiotape zorgt voor een verbetering van de bloedcirculatie, voert vocht af, ondersteunt en corrigeert de houding en stimuleert het herstel.
Flowin friction training
Deze functionele training maakt gebruikt van het lichaamsgewicht in combinatie met horizontale frictie. Voeten, knieën, onderarmen of handen kun je plaatsen op de pads.Hoe meer druk je zet op de pads, hoe groter de weerstand wordt. De wrijving ontstaat in de tegenovergestelde richting van de beweging en aangezien wrijving een remmende kracht is, zal de beweging vertragen.
Core stability en eindstandige bewegingsamplitudo’s zijn de primaire voordelen van het oefenen met deze tool. De eindstandige posities maken hiervan ook het ideale hulpmiddel bij stretching. Het helpt in het ontwikkelen van een grotere core stability om sterker, sneller en meer explosief te worden.
Dankzij de wrijving is er nauwelijks impact wat deze trainingstool voordelig maakt voor patiënten met recentelijke letsels of gewrichtsaandoeningen (vb. artrose of reumatische aandoeningen).
Sportspecifieke Training
Enkele voorbeelden van een sportspecifieke training met behulp van een minimum aan materiaal:
Blood flow restriction training
Blood flow restriction training (BFR) wordt ook wel occlusietraining of Kaatsu-training genoemd. Bij blood flow restriction training bind je de ledematen af met een soort tourniquet, om de terugstroom van bloed te beperken. Vervolgens train je met lichte gewichten. Dit is een manier om effectiever te trainen, blijkt uit onderzoek.
Waarom is dit effectief? Er ontstaat mogelijk meer metabole schade dankzij het afknijpen van de bloedtoevoer. En zo kun je snellerspiermassa opbouwen. Studies laten zien dat je ondanks het lage gewicht dat je gebruikt, je met blood flow restriction je alsnog veel spiermassa kunt opbouwen. Dit terwijl er minder spierschade optreedt dan bij traditionele krachttraining.
Ook wordt bij blood flow restriction training een acute toename in hormonen zoals groeihormoon (hGH) entestosteronwaargenomen tijdens korte rusttijden van 30 tot 60 seconden.
Het voordeel van blood flow restriction training is dat je bijzonder weinig gewicht nodig hebt om tóch een trainingsstimulus te krijgen. Dit maakt het interessant voor bijvoorbeeld revalidatie.
Copyright © All Rights Reserved